They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

twardowskiego

Temat: prośba o interpretację badań
podzielonym 49,6% Erytrocyty 4,08M/ul Hemogloina 12,9g/dl Hematokryt 39,2 % średnia objętość krwinki 96fL średnia masa hemoglobiny 31,6 pg średnie stężenie HB w krwince 32,9g/dl stopień anizocytozy erytrocytów 13,% płytki we krwi 255 K/uL MPV 9,1fl Rozmaz Krwi obwodowej granulocyty obojętne pałeczkowate 1% granulocyty obojętne o jądrze podzielonym 53% granulocyty kwasochłonne 1% Granulocyty zasadochłonne 1% limfocyty 42% monocyty 2% OB po godzinie 7mm...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=56716



Temat: Problem z leukocytami i granulocytami
Co do jednorazowego podania nurofenu lekarka ma rację - nie powinien mieć wpływu na wyniki morfologii. Zahamowanie produkcji w szpiku przez ibuprofen się zdarza, ale zwykle przy przewlekłym podawaniu dużych dawek. Zresztą ibuprofen działa zazwyczaj supresyjnie na wszystkie linie komórkowe w szpiku a nie wybiórczo na produkcję leukocytów. Co do zmiany proporcji w rozmazie, ma jeszcze czas do 6-7 roku życia, więc tym sie nie martw. Najważniejsze, że inne parametry krwi są w normie (płytki, hemoglobina). Ja bym powtórzyla badania krwi, dołożyła do tego jeszcze CRP (ocena stanu zapalnego), oczywiście koniecznie ocena węzłów...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=65907


Temat: Różyczka a trzydniówka
limfocyty zdecydowanie poniżej normy (ale tak ma od dawna) OB 11, CRP 2,92 (norma lab. do 0,6) - czyli stan zapalny pediatra nie miała pomysłu na diagnozę, spędziliśmy w gabinecie 45 min., morfologia oglądana na wszystkie sposoby - dostaliśmy antybiotyk - zinat (którego oczywiście nie podałam) i ew. skierowanie do szpitala !!!??????? z racji braku jakiegokolwiek pomysłu pediatry
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=5474


Temat: Powiększone węzły chłonne - proszę o pomoc!!
Piola i jak z tymi węzłami u synka koleżanki?? Bo moja Mała od prawie dwóch miesięcy ma jeden węzeł za uszkiem powiększony i nie wiem czy drążyc temat. Morfologia wyszła w sumie ok tylko rozmaz gorzej bo wyszła przekroczona norma krwinek białych kwasochłonnych (norma do 8 a Małej wyszło 13). Pani pediatra w przychodni powiedziała żeby dac sobie spokój i że jest ok i nie ma się co martwic a ja nie wiem czy jednak nie drążyc dalej tematu. Zwłaszcza, że pani pediatra powiedziala mi, że nie może zinterpretowac wyników krwi bo nie ma tam z boku wypisanych norm. I teraz nie wiem zmienić pediatrę czy wyluzowac i poczekać Pozdrawiam Alynka
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=9719


Temat: CZERWCOWE DWULATKI - CZ. 16 :)
Jaaga nie chce Cie martwić, ale to już anemia.. dużo poniżej normy hemoglobina i hematokryt.. masz taką morfologie jak ja teraz, a normy dla ciężarnych są nieco zaniżone, mój gin nie narzeka, bo miałam niedawno jeszcze lepszą - hb miałam 9.5 (to sie nadaje do toczenia krwi już nawet), wg niego 10.5 na końcówce ciązy to nienajgorszy wynik ale i tak każe mi sie faszerować żelazem... musisz pogadać z lekarzem, nie ma rady. na pewno zleci Ci jakieś leki, pewnie będzie konieczne branie jakiś czas żelaza... co do rozmazu to nie pomogę, bo...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=64641


Temat: gorączka+krew w moczu+nic więcej- co to może być???
biale 0-1-2 w pw 3cia probka juz po ustapieniu temperatury, ale z moczem najbardziej "esencjonalnym", bo pobranym po nocy, wyniki: krew w moczu, 18-22-26 w pw swieze oraz czesc wylugowana leukocyty itd brak jednoczesnie morfologia prawidlowa, erytrocyty 4,92, leukocyty 4,11, limfocyty w rozmazie 69,9%, eozynocyty 0,303, bazocyty 1,61, monocyty 22,1 CRP w normie:0.38 lekarz wykluczyl infekcje bakteryjna co to moze byc? jakie...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=1059


Temat: Proszę o interpretację wyników
Witam proszę o interpretację wyników Filipa Morfologia: leukocyty 7,6 erytrocyty 4,39 hemoglobina 12,1 hematokryt 36,1 MCV 82,2 MCH 27,6 MCHC 33,5 Płytki krwi 334 Znizocytoza erytrocytów 14,7 RDW-SD 38,3 norma 39-53,3 PDW10 MPV 9,2 P-LCR 18,8 norma 19,2 - 47 Mikroskopowy rozmaz krwi: granulocyty obojętnochłonne 24 norma 27-59 limfocyty 75 norma 29- 48 monocyty 1 norma 3 -8 OB 13 norma 3 -8 To co na ciemnoczerwono jest poza normą, reszty norm nie podawałam bo jest ok. Filip za tydzień ma mieć cystoskopię w narkozie i tak sięzastanawiam o co chodzi w tych...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=6178


Temat: Lamblioza a zanik kosmków
Ela 25 jeżeli musisz zrobic bad w kieruku lambliozy to oprócz bad kału lepiej jest zrobić bad krwi - test Elisa, wykrywa on obecnośc toksyn produkowanych przez robale we krwi. bad ... w płynie szukano lambli( przyjemne to nie jest ) Ja swoim dzieciom robiłam bad krwi . Jest chyba najbardziej miarodajne. Dokładnie robiliśmy poziom żelaza, morfologię z rozmazem plus test Elisa. syn 1 raz miał lamblioze i w wynikach lab objawiała się tak morf obniżona , w rozmazie mnustwo ezynofili, żelazo pojniżej normy, test Elisa dodatni. Objawy syna to wysypki chudnięcie i bóle...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1434


Temat: Spondyloza i dysplazja - badania
Państwa mogę się wypowiedzieć po otrzymaniu emailem zdjęć, filmu o poruszaniou się i wynikow badania krwi : morfologia z rozmazem, poziom wapnia, fosforu i aktywność alkalicznej fosfatazy. Jak pies jest karmiony...
Źródło: forum.boksery.pl/viewtopic.php?t=1020


Temat: Wymioty zaraz po jedzeniu
Wyniki morfologii, jak powiedział doktor, mieszczą się w dolnej granicy. Jedynie zbyt niski był poziom czerwonych ciałek. Jutro odbieramy kolejne badania krwi, w tym rozmaz białkowy ( chyba tak to się nazywa). Reszta narządów na USG była w normie, jedynie jeszcze trochę powiększona prostata. Dzisiaj psiak dostał tabletkę no-spa i dwa małe posiłki zjadł - gotowany ryż z piersią kurczaka - na...
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=1380


Temat: Niskozróżnicowany prawdopodobnie drobnokomórkowy
3 ostatnio E - 2 Basoph.-1 ost. Basoph - 1 w sumie to nie wiem o co chodzi z tym rozmazem,nie znam sie wyniki z morfologii znalazłam jakieś normy i widzę...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=45


Temat: Mój RR za mało wazy
0006 AST (GOT) 27,0 0004 ALT (GPT) 39,8 0005 AP 12,9 NORMA 20-155 0050 GLUKOZA 69,0 NORMA 70-120 0023 KREATYNINA 1,1 0021 MOCZNIK 47,1 NORMA 20-45 0019 BIAŁKO CAŁKOWITE 7,1 NORMA 5,5-7,0 0063 ALBUMINY 40,9 MORFOLOGIA Z ROZMAZEM L. Entrocytów 7,85 Hemoglobina 18,2 norma 12-18 Hematokryt 53,3 MCV 67,9 MCH 23,2 MCHC 34,1 Płytki krwi 238 norma 200-580 Krwinki - bez zmian L.Leukocytów 8,85 norma 9,0-10,0 Limfocyty 31 norma 12-30 Monocyty 3 norma 3-10 Kwasochłonne 5 pałeczki norma 0-3 Segmenty 61 Normy spisałem tylko przy tych wartościach które sie nie mieszczą lub są...
Źródło: rrclub.pl/forum/viewtopic.php?t=524


Temat: tomografia - odczyt wyniku
... 88,3fL MCHC 34,7g/dL RDW 12,6% %HYPO 0,2% Płytki krwi 147 10^3/uL Dostałam wiele zastrzyków, przeciwwymiotne i ochronne dla nerek, ale na pewno nie Neulaste. Markety są w normie. Serdecznie pozdrawiam
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=901


Temat: Wakacyjnie o dzidziusiach dla staraczek i wspieraczek ;)
Dziewczynki, moze ktoras sie zna na tym Robilam Laurze badania jakis czas temu i teraz znalazlam wynik. Ogolnie morfologia jest w normie, ale kilku wynikow nie rozumie bo nie ma norm. PDW: 12.60 fL Rozmaz krwi manualny: -Pał.:1 -Podz.:25 -Eoz.:11 -Baz.:1 -Mono.:2 -limfo.:60 -bialkoc-reaktywne: 6.36(byla wtedy podziebiona) -Zelazo w surowicy: 19.00 ug/dl I jeszcze pytanko: jakie badania powinnam sobie zrobic przed ciaza?...
Źródło: babskieforum.pl/viewtopic.php?t=3241


Temat: zawroty głowy, osłabienie, zaburzenia wzroku, ciśnienie
26,6 % H rozmaz (pomiar automatyczny) EO% 5,5% H MONO% 9,8% H biochemia NA+ (sód w surowicy) 147mmol/l H K+ (potas w surowicy) 5mmol/l H LDL cholesterol 4mmol/l H cholesterol 6,2 mmol/l H [napisałam tylko te podwyższone] Wyniki z moczy w normie. 20 marca idzie jeszcze na badanie dna oka, a jutro do kardiologa. Nadmienię, że jest na mojej kuchni, tylko sporadycznie...
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=5313


Temat: Rozmaz krwi u niemowlaka
Martwię się bardzo, bo odebrałam dzisiaj wyniki badań krwi Rysia i ogólna morfologia wyg;ląda mi ok, ale rozmaz jest kiepski. Nie wiem co o tym myśleć Segmenty 6% norm. 40-70 Limfocyty 93% norm. 20-45 Monocyty 1% norm. 3-8 I te jego ciągle płacze, już się teraz zastanawiam czy to na pewno kolka czy może jakieś objawy?? Będę wdzięczna za pomoc
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=6465


Temat: Zimowe sierpniaczki
paluszka i nie jest to zbyt drogie. Jak dasz radę to też mocz i ewentualnie ob. Są to podstawowe badania w których wiele wychodzi. Tylko patrz na normy, u dzieci są wyższe, a niektóre labolatoria podają niższe zakresy, jak dla dorosłych. Ja ostatnio schizowałam w temacie kupek (Amelka robiła dość nieciekawe). No i również wydałam 110 zł na badania krwi (robiłam test na IGE całkowite oraz gluten i białko krowie ) ale sama od siebie dorzuciłam morfologię z rozmazem i ob. na szczęscie wyszło ok. Robiliśmy też badanie kału i wyszła zachwiana flora ... wogóle to stawaima na to, że w końcu zobaczysz w Anisiowym pyszczku piękne nowe ząbki i wszystko wróci do normy. Menada - to trzymam kciuki za meża i za całkowity powrót...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=25572


Temat: bakterie w moczu
rozpoznanie R50.9- gorączka,nie okreslona wyniki badań laboratoryjnych ALT 21 AST 51 CRP 1,9 NA 140 K 4,1 GLUKOZA 5,0 POSIEW Z KRWI jałowy MOCZ BADANIA OGÓLNE Z OCENĄ OSADU KOLOR słomkowy KLAROWNOŚC przejżysty CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1,01 ODCZYN MOCZU 6 LEUKOCYTY negatywny AZOTYNY negatywny BIŁKO negatywny CUKIER W M. negatywny ACETON negatywny UROBILINOGEN norma BILIRUBINA negatywny KREW 50/ul BADANIE BAKTERIOLOGICZNE MOCZU 2008-11-04 posiew jałowy MOCZNIK 2008-11.01 mocznik 2,2 MORFOLOGIA KRWI OBW. Z ROZMAZEM + PŁYTKI KRWI WBC 11,32 ; 10^3/UL NEUT# 1,31 ; 10^3/UL LYM# 8,27 ; 10^3/UL MONO# 1,61 ; 10^3/UL EOS# 0,08 ... ; 10^3/ul MPV 9,30 ; fL OCENA MIKROSKOPOWA ROZMAZU KRWI 2008-11-03 PALE 0,0 % SEGM 10,0 % KWASO 0,0 % BASO 0,0 % LIMF 80,0 % MONO 9,0% RLIMF 0,0% MŁODE FORMY 0,0% KONSULTACJA lARYNGOLOGICZNA : NOS USZY GARDŁO LARYNGOLOGICZNIE W NORMIE. EPIKRYZA: Dziewczynka 2 letnia przyjęta do tutejszego oddziału z powodu utrzymującej sie od 3 dni gorączki. Od 2 tygodni leczona ... badaniach laboratoryjnych nieswioste wskaźniki stanu zapalnego były ujemne , w rozmazie białokrwinkowym stwierdzono znaczna przrwagę limfocytów. Pod wpływam leków p/gorączkowych uzyskano ustąpienie gorączki. Dziewczynke w dobrym stanie wypisano do domu. ZASTOSOWANO...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5732


Temat: EBV
witam. dolacze do waszego grona jezeli chodzi o wirusa ebv. piszecie ze macie wysokie wskazniki przeciwciał a co ja mam powiedziec,oto wyniki. igg ebv (vca) 454 ul - norma do 20 igm ebv 10ul - norma do 20 zasiegnołem troszke informacji bedac u lekarza ale dalej nie wiem co oznacza tak wyskoki wskaźnik przeciwciał. wiem tylko ze te przeciwciała wystepuja raczej juz ... niedawno zaraziłem sie tym wirusem i organizm dalej z nim wlaczy czy moze tak wyskoki wynik jest norma po przebytej w przeszłosci infekcji wirusem ebv. czy normalne jest przy zarazeniu tym ... i morfologia i rozmaz krwi by cos juz pokazały, u mnie natomiast wyniki krwi sa szystkie idealne. sam zrobiłem badania w tym kierunku (ebv) i nie wiem co dalej z tym...
Źródło: forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=491


Temat: problem ze wstawaniem, kładzeniem, obrotem głowy
jest do 10,0). Pozostała morfologia, rozmaz mikroskopowy krwi, próby wątrobowe, sód, potas, wapń w normie. Dodam, że Drupi ma tylko 2 latka:( strasznie cierpi i trwa to już od lipca, czyli...
Źródło: vetforum.pl/viewtopic.php?t=1255


Temat: RSM-badania kontrolne
... rozpoznania IBD. Morfologia (podaję tylko parametry odbiegające od normy): WBC:3,42 [10³/µl] Rozmaz (pomiar automat.) NEUT - 1,78[10³/µl] 52% LYMPH- 0,90[10³/µl] 26,4% MONO -0,38[10³/µl] 11,1% EO - 0,23[10³/µl] 6,8%
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=278


Temat: witam
Tak więc mamy już wyniki z krwi: MORFOLOGIA 25 PARAMETRÓW: *krwinki białe WBC- 10.4 ----- (norma 4.0-10.0) za dużo *krwinki czerwone RBC 4.80 (w normie) *hemoglobina HGB 14.1 (w normie) *hematokryt HCT 43.2 (w normie) Wskaźniki czerwonokrwinkowe: *MCV 90 (w normie) *MCHC 32.6 (w normie) *MCH 29.4 (w normie) *RDW 11.4 ------------ (norma 11.5- 14.0) za mało *płytki krwi PLT 102 --------- (norma 150-400) za mało *MPV 8.4 (w normie) Rozmaz (pomiar automatyczny) *NEUT 8.19 ----------- (norma 2.25-7.35) za dużo * % NEUT 78.8 --------- (norma 50.0-70.0) za dużo *LYMPH 1.48 ( w normie) * % LYMPH 14.2 -------- (norma 25.0-45.0) za mało *MONO 0.55 ( w normie) * % MONO 5.3 ( w normie) *EO 0.15 (w normie) * % EO 1.4 ( w normie) *BASO 0.03 ----------- (norma 0.05-1.95) za mało * % BASO 0.3 ( w normie) *LIC 0.05 (w normie) * % LIC 0.5 (w normie) IMMUNOCHEMIA: *CEA 7.40 ng/ml BIOCHEMIA: *A1AT 63U/l --------- (norma <33) za dużo *AspAT 82 U/l ----------- (norma <32.0) za dużo *Kreatynina 1.45 mg/dl ------- (norma 0.50-0.90) za dużo *OB po 1h wynosi 70 ------ (norma<12) za ... NA CHWILĘ NA TE WYNIKI, BO MIMO , ZE POJECHALAM TO MI Z GLOWY WYPADLO ABY SIĘ O TE WYNIKI Z MORFOLOGII DOPYTAĆ. Nie dość że chora, to mi z głowy...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=599


Temat: Złośliwy nowotwór jajnika
... 61.0 % ------------------------------------------------------------------------------------------- Czy zmniejszona w stosunku do badania z końca marca wartość markera CA125 (z 503,5 do 279,3), nawet biorąc pod uwagę, że jest ona wysoko powyżej normy, może być...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=897


Temat: Problem z leukocytami i granulocytami
Po kolei: 25 września zrobiłam Oliwerowi kontrolna morfologię, bo od czasu do czasu nie zaszkodzi. Oliwer jest typowym niejadkiem, więc przy okazji chciałam sprawdzić, czy nie ma anemii, poza tym niepokoiło ... leukocytów. Powtórzylismy w zeszłym tygodniu i są gorsze. Pomiędzy jednym a drugim są 4 tygodnie. Wcześniejsze zwykła czcionka, ostatnie wyboldowane. Podaję też normy podane przez lab. Erytrocyty.................4,81............ 4,81 mln/ul norma 3,90 ... fl 9-17 MPV ..........................8,2............. 9,3 fl 8-12 P-LCR.........................13%.......... 19,5 % 15-35 Rozmaz ręczny Neutrofile ..........28% .......24% Eozynofile ..........5,0%.......6,0% Monocyty ...........5,0%.......1,0% Limfocyty ...........62% .......69% OB .....................10.....4 Czy te obniżone wartości są złe, ... zrobić jeszcze jedną morfologie i zobaczyć jak będzie wyglądała. Poza morfologią do czego mogę się przyczepić to właśnie pocenie się główki. Nie jest ani apatyczny, chętnie się bawi, nie widze zmian w ruchliwości, nawet odrobinę lepiej je. Jakies 2-3 tygodnie temu miał biegunkę, może istotne - nie wiem. Mąż zastanawia się czy ilość pobranej krwi ma znaczenie, bo pielegniarka miała wątpliwości czy...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=65907


Temat: mononukleoza?
Odebralam wyniki i zamiast swietego spokoju zamartwialam sie WBC 3,3 (norma od 5) RBC 4,25 HGB 11 (norma od 12) HCT 33,3 (norma od 34) PLT 179 (norma od 180) MCV 78,4 (norma od 80) MCH 26 (norma od 27) MCHC 33,3 RDW-CV 14,3% GR 54% LY 37,9% MID 8,1% rozmaz: granulocyty podzielone: 48% monocyty: 5% limfocyty: 47% Badanie moczu wyszlo dobrze. ... wyraznie nieswoj, wczesnie zasypial (kolo 18! jak nigdy). 4 dnia dowiedzielismy sie ze kolega z Michala grupy z przedszkola lezy w szpitalu z powodu mononukleozy. Nastepnego dnia powtorzylismy Michalowi badanie krwi: WBC 8,1 RBC 4,79 HGB 12,5 HCT 35,3 PLT 184 MCV 73,7 MCH 26 (norma od 27) MCHC 35,4 RDW-CV 16% GR 14,8% (norma od 42%!) LY 72,3% (norma do 49!) MID 12,9% (to sa komorki ktorych aparat nie umie rozpoznac, lab. podaje norme ze moze ich byc do 9%) rozmaz: granulocyty podzielone: 14% paleczkowate 1% kwasochlonne 2% monocyty: 15% limfocyty: 68% OB 17/42 CRP ujemne Odczyn Paula Bunell ujemny Ten ostatni odczyn to badanie na mononukleoze ale ujemny wynik nie wyklucza tej choroby. Rozmawialam z pania analityk ktora wykonywala rozmaz - powiedziala mi ze byl 'bardzo ciezki', trudno jej bylo zaklasyfikowac komorki, limfocyty bardzo powiekszone i podobne do monocytow. Wyczytalam ze w mononukleozie wystepuja bardzo charakterystyczne mononukleary we krwi - mozliwe zeby pani analityk ich nie rozpoznala? Przeczytalam lekarce wyniki przez telefon - nie jest przekonana ze to mononukleoza. Kazala powtorzyc badanie za kolejny tydzien. Michal czuje sie coraz lepiej - temp. w normie, ... czy jest zakazna przed wystapieniem objawow (chodzi mi o to czy Michal mogl sie zarazic od tego kolegi, ktory byl w przedszkolu przed wystapieniem objawow)? Jak bedziemy powtarzac badanie krwi chcialabym...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=46699