They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

twardowskiego

Temat: gotowa do porodu , a złe wyniki...
9,82 k/ul krw.czerwone RBC 3,77 M/ul hemogl. 10.9 g/dl hematokryt hct 33,7 % mcv 89,4 fl mch 28.9 pg mchc 32,3 g/dl rdw 12,9% plytki krwi plt 79 k/ul jonogam surowicy...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=61124



Temat: Morfologia 6-cio miesięcznego dziecka
Morfologia 6-cio miesięcznego dziecka, które w ostatnim czasie nie przechodziło infekcji, ostatnią morfologię robioną miał 1,5 m-ca temu i płytki krwi również miał wysokie, niskie granulocyty. Obecnie wygląda to tak: WBC- 7.2 LYM- 4.8 66% MID 0.7 9.7 Gran 1.7 24.3 RBC 4.93 HGB- 13 HCT- 36,2 MCV- 73.4 MCH- 26.4 MCHC- 35.9 RDW- 13 PLT- 635 MPV- 7.9 PCV 0.50 PDW 15.8 Dodam, że dziecko ma wadę układu limfatycznego i najprawdopodobniej kostniaka potylicy (najprawdopodobniej gdyż odmówiono nam diagnostyki w tym kierunku) Proszę mądrą osobę o interpretację wyniku, czy powinnam domagać się jakiś...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=68718


Temat: Czy to rak płuc?
My to musimy mieć jakiegoś gigantycznego pecha - zamówiliśmy w zeszłym tygodniu pielęgniarkę z rejonowej przychodni, żeby przyszła i pobrała krew na morfologię, to wzięła za mało probówek... dlatego dopiero dzisiaj mamy wszystkie wyniki. Nie mam wyniku, przepisuję to co babcia przedyktowała mamie: WBC - 6,9 RBC - 3,21 HGB - 10,8 HCT - 31,9 MCV - 99,4 MCH - 33,6 MCHC ... eozynofili i bazofili, ale może wszystkiego babcia nie przeczytała. Pojechała dzisiaj z tymi wynikami na naświetlania, bo też polecili jej zrobić morfologię - kazali tylko jeść więcej mięsa, buraków i marchewki....
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=661


Temat: co oznaczają wyniki badań morfologii
Bardzo prosze o interpretacje wyników morfologii. Bardzo nie pokoi mnie wysokie OB WBC i PLT oto mije wyniki: HCT 39.1 NORMA 36.0-46% RBC 4.57 NORMA 3.9-5.2 HGB 13.2 NORMA 12.0-16.0 WBC ... dniu pobrania krwi miałam biegunkę i byłam trzy dni po kuracji antybiotykiem Augmentin 1000 z powodu bólu gardła.mam także dwutygodniową ranę po usunięciu zęba trzonowego.czy to wszystko może być przyczyna tak...
Źródło: forum.futuramed.pl/viewtopic.php?t=167


Temat: Gemzar
Po tej chemi mama "dostała w kość". Wymioty ii bóle brzucha. Mamie tu u nas zrobili morfologie WBC-0.9 RBC-2.5 Hemoglobina-8(przed miałą 10.2) Płytki krwi-128. mama dostała neupogen na kilka dni przed pobraniem krwi. Była odwodniona po tych wymiotach wiec lekarz taki domowy dał kroplówki i pomogło mame to postawić na nogi. Chcą powtórzyc badanie bo pobierali krew z tej samej żyły co kroplówke podali i myslą że krew mogła sie rozrzedzić . I teraz jak mama sie pytała o operacji to lekarz powiedział że w ostatecznośći ( ja nie wiem kiedy oni widzą ostateczność..dla mnie juz dawno była ) a na temat Gdańska mama mowiła że jak teraz juz tej nie dostanie bo nie bedzie miałą dobrych wyników to zadzwoni i sie zarejestruje...bo po tej nie jest w stanie wychodzić z domu...mam nadzijee że do 10.05 morfologia sie poprawi ...dziekuje i pozdrawiam
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=629


Temat: Zachorowałam...Jak mam z tym żyć?
15.03.10- 1 dzień przed 5.chemią HGB – 11,3 RBC -3,7 WBC -7,8 HCT – 32,6 PK -343x10 Chyba muszę wyjść na jakiś spacerek z moim jamnikiem i ochłonąć...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=846


Temat: Historia walki z rakiem jajnika
Gosi morfologia całkiem przyzwoita jak po radioterapii. W zasadzie minimalnie tylko obniżona RBC i HGB. Pozostałe parametry chociaż w dolnych granicach to jednak w normie. Gosia dostanie na razie przeciwciała, a po nich ma zrobić bardziej kompleksowe wyniki z krwi i z uwagi na termin PET-CT (ok 10 grudnia) może będzie decyzja o wdrożeniu jakiegos dodatkowego leczenia tymczasowego. Forma Gosi jest bez...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=110


Temat: Rak jajnika-poczatek walki
27.05. poszła trzecia chemia (Cisplatyna / Gemzar). Dobę po chemii zaczęły się zastrzyki przez 7 dni Neupogen (dawka 480). 09.06. kontrolna morfologia: WBC-3,76 GRN-2,48 RBC-3,18 HGB-9,3 HCT-29,2 PLT-260. I 09.06. poszła dolewka Gemzaru. Ze względu na wyniki krwi mama bierze dodatkowo żelazo w tabl., nadal podawane są zastrzyki Clexane. Nie mam wyników d-dimerów z 09.06. ale po zbadaniu mama usłyszała że dobrze że bierze tą Clexane. Sporo różnych badań z krwi ma mama robionych w czasie pobytów na oddziale, niestety nie mam wyników, ale pojawiły się we krwi znowu jakieś bakterie dlatego ma...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=192


Temat: Czasami sama w to nie wierzę !!!!!!!
Nie wiem dlaczego w moim szpitalu badaja krew po 7 dniach, a nie w Nadirze, czyli 12-14 (czy dobrze zapamietalam?). Mam nadzieje, ze przy szerszym spojrzeniu ( wiecej danych) okaze sie, ze ze mna jest w miare dobrze. Mam ta cicha nadzieje. Nim wklepię dane i przeanalizuję,od razu wyjaśniam: - przy Taxolu statystyczny NADIR(najgorsze wyniki morfologii: WBC,RBC,HGB,PLT) występuje pomiędzy 10 a 14 dniem. Morfologię badają 7 dni po podaniu chemii aby sprawdzić jaką ochotę mają wyniki do zadołowania i czy spodziewać się problemu.Ta ocena jest zgrubna. Dokładniej można zawyrokować o problemach zagęszczając badania...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=315


Temat: Historia mojej mamy!
Czy w tym okresie ,co podajsz wyniki, miałaś podawaną krew albo jakieś czynniki wzostowe (neupogen,granulocyte,neulasta) oraz Encorton albo Metypred.W podanym okresie nie badałaś markera CA125 ? Możesz odszukać w przeszłości,najlepiej przed chorobą,jakąś kontroną morfologię i podać: WBC,RBC,HGB,PLT ?
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=151


Temat: Elza badania krwi
Poniżej dokładne wyniki badania krwi (dla pełnego obrazu): Morfologia WBC: 9,15; LYM: 2,15; MID: 0,43; GRA: 6,57; LY%: 23,5; MI%: 4,7; GR%:71,8 RBC:5,54; HGB: 13,3; HCT: 34,7; MCV: 63; MCH: 24; ... segmentowate: 65%; Eozynofile: 4%; Limfocyty 27%; Monocyty: 2% Obraz krwinek czerwonych: Oligochromia: nieznaczna pokazałam wyniki Elzy - wet spojrzał i stwierdził, że nie ma powodu do niepokoju, jest dobrze, że trochę...
Źródło: leonberger-info.pl/forum/viewtopic.php?t=117


Temat: wyniki morfologii krwi HELP !!!
Lilka ma 2,5 miesiąca i właśnie byłyśmy na pierwszym badaniu krwi niestety wyniki które dostałam nie mają zakresu norm więc może któraś/ któryś z Was wie jak je zinterpretować ??? WBC 11,2 RBC 3,19 HGB 9,8 g/dL HCT 28,9 % czy hemoglobina nie jest przypadkiem za niska??? i czy czerwonych ciałek nie jest za mało? z pediatra zobaczymy sie dopiero pod koniec...
Źródło: wegetarianizm.pl/viewtopic.php?t=398


Temat: Pazdziernikowe maluszki 2009
No jeszcze stawiam podwojny soczek, za nasz 7 miesiac, no i poczatek 3 trymestru gratuluje A mi przyjaciolka odebrała wtorkowe wyniki badań: Morfologia: WBC (białe krwinki) 6,70 (norma 3,8-10,0) RBC (czerwone krwinki) 3,45 (norma 4,00-7,50) HGB (hemoglobina) 10,10 (norma 12,0-20,0) HCT (hematokryt) 31,20 (norma 36,0-75,0) PLT (płytki krwi) 295 (norma 150-400) Test na tolerancje glukozy (krzywa cukrowa): Glukoza - test przed obciążeniem...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=59444


Temat: kamienie w woreczku - znowu!!!!
... 56 bIAŁKO W SUROWICY: 8,09 kREATYNINA - 0,64 Kwas moczowy - 5,35 OB - 15 TSH 3gen - 1,205 Cholesterol całkowity - 217 Diastaza w surowicy - 63 Glukoza we krwi...
Źródło: dobradieta.pl/forum/viewtopic.php?t=15277


Temat: bakterie w moczu
rozpoznanie R50.9- gorączka,nie okreslona wyniki badań laboratoryjnych ALT 21 AST 51 CRP 1,9 NA 140 K 4,1 GLUKOZA 5,0 POSIEW Z KRWI jałowy MOCZ BADANIA OGÓLNE Z OCENĄ OSADU KOLOR słomkowy KLAROWNOŚC przejżysty CIĘŻAR WŁAŚCIWY 1,01 ODCZYN MOCZU 6 LEUKOCYTY negatywny AZOTYNY negatywny BIŁKO negatywny CUKIER W M. negatywny ACETON negatywny UROBILINOGEN norma BILIRUBINA negatywny KREW 50/ul BADANIE BAKTERIOLOGICZNE MOCZU 2008-11-04 posiew jałowy MOCZNIK 2008-11.01 mocznik 2,2 MORFOLOGIA KRWI OBW. Z ROZMAZEM + PŁYTKI KRWI WBC 11,32 ; 10^3/UL NEUT# 1,31 ; 10^3/UL LYM# 8,27 ; 10^3/UL MONO# 1,61 ; 10^3/UL EOS# 0,08 ... % RBC 4,62 ; 10^6/UL HGB 12,5 ; g/dl HCT 37,4 ; % MCV 81,0 ; fL MCH 27,1 ; pg MCHC 33,4 ; g/dl RDW 13,1 ; % PLT 317,0 ; 10^3/ul MPV 9,30 ; fL OCENA MIKROSKOPOWA ROZMAZU KRWI 2008-11-03 PALE 0,0 % SEGM 10,0 % KWASO 0,0 % BASO 0,0 % LIMF 80,0 % MONO 9,0% RLIMF 0,0% MŁODE...
Źródło: uronef.pl/Forum/viewtopic.php?t=5730


Temat: Guz płuca
1.7 [K/uL]; NEU 69,1 [%]; NEU 4,7[K/uL]; MID 6,6 [%]; MID 0.4 [KuL]; PDW 11,1 [fL]; MPV 9,2 [fL]; P-LCR 20,0 [%]; GLU 94[mg/dl]; Gazometria ( krew kapilarna ) pH.. 7.408...
Źródło: forum-onkologiczne.com.pl/forum/viewtopic.php?t=176


Temat: Złośliwy nowotwór jajnika
0.2% LUC%: 2.4% # NEUT: 6.35 K/uL # LYMPH: 1.85 K/uL # MON: 0.38 K/uL # EOS: 0.34 K/uL # BASO: 0.02 K/uL # LUC: 0.22 K/uL RBC: 4.34 M/uL HGB:...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=897


Temat: Złośliwy nowotwór jajnika
Dziękuję serdecznie za Wasze odpowiedzi i rady. Dziś przywiozłem Mamę na trzeci cykl chemii. Zrobiono rzecz jasna badanie krwi, m.in. pod kątem oznaczenia wartości markera CA125 i okazało się, że jego ... doktor). Mama jak na razie bez zmian - czuje się bardzo dobrze, co bardzo nas cieszy :) Pozwalam sobie przedstawić wyniki dzisiejszych badań Mamy, kwalifikujących ją do przyjęcia na trzeci cykl chemii: CA125: 7.3 IU/ml Kreatynina: 0.70 mg/dl Potas: 4.9 mmol/l Sód: 139 mmol/l Morfologia z rozmazem: WBC: 7.23 K/uL NEUT%: 67.1% LYMPH%: 22.9% MON%: 5.2% EOS%: 1.8% BASO%: 0.5% LUC%: 2.6% #NEUT: 4.85 K/uL #LYMPH: 1.65 K/uL #MON: 0.38 K/uL #EOS: 0.13 K/uL #BASO: 0.03 K/uL #LUC: 0.19 K/uL RBC: 3.87 M/uL HGB: 11 g/dl HCT: 32% MCV: 81.6 fL MCH: 28.4...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=897


Temat: rak jajnika - Pewka historia mojej mamy
Pewka, punkt wyjścia w morfologii nie jest zły,aczkolwiek hemoglobina przy tej ilości erytrocytów mogłaby być większa.Sprawdź przy najbliższym badaniu krwi,w biochemii, poziomy: żelaza, kwasu foliowego i witaminy B-12. Jeśli będą gdzieś zaniżone,to włączcie dodatkową suplementację.Sprawdźcie morfologię przed chorobą(PLT,WBR,RBC,PLT, Hemoglobinę). Patrzymy,czy wcześniej było więcej erytrocytów i hemoglobiny.Chcemy poznać stan morfologii organizmu w warunkach "prosperity". Przydałoby się przed 1 chemią mieć wyższy poziom hemoglobiny, bo jeśli po 1 chemii, a przed kolejną nie osiągnie się wyniku 10 g/dl,chemii mogą nie podać i będzie lokalna zwłoka czasowa.Chemia obniży hemoglobinę o ok. 1.6 jednostki, czyli mama by...
Źródło: nowotwor.eu/viewtopic.php?t=841


Temat: mononukleoza?
Odebralam wyniki i zamiast swietego spokoju zamartwialam sie WBC 3,3 (norma od 5) RBC 4,25 HGB 11 (norma od 12) HCT 33,3 (norma od 34) PLT 179 (norma od 180) MCV ... Przeczytalam te wyniki lekarce przez telefon, kazala przez tydz. podawac kinder biovital z zelazem, powtorzyc badanie i jesli wyniki sie nie poprawia wysle nas na konsultacje do hematologa. Przez 5 dni ... wyraznie nieswoj, wczesnie zasypial (kolo 18! jak nigdy). 4 dnia dowiedzielismy sie ze kolega z Michala grupy z przedszkola lezy w szpitalu z powodu mononukleozy. Nastepnego dnia powtorzylismy Michalowi badanie krwi: WBC 8,1 RBC 4,79 HGB 12,5 HCT 35,3 PLT 184 MCV 73,7 MCH 26 (norma od 27) MCHC 35,4 RDW-CV 16% GR 14,8% (norma od 42%!) LY 72,3% (norma do 49!) ... OB 17/42 CRP ujemne Odczyn Paula Bunell ujemny Ten ostatni odczyn to badanie na mononukleoze ale ujemny wynik nie wyklucza tej choroby. Rozmawialam z pania analityk ktora wykonywala rozmaz - powiedziala mi ze byl 'bardzo ciezki', trudno jej bylo zaklasyfikowac komorki, limfocyty bardzo powiekszone i podobne do monocytow. Wyczytalam ze w mononukleozie wystepuja bardzo charakterystyczne mononukleary we krwi - mozliwe zeby pani analityk ich nie rozpoznala? Przeczytalam lekarce wyniki przez telefon - nie jest przekonana ze to mononukleoza. Kazala powtorzyc badanie za kolejny tydzien. Michal czuje sie coraz lepiej - temp. w normie, ... czy jest zakazna przed wystapieniem objawow (chodzi mi o to czy Michal mogl sie zarazic od tego kolegi, ktory byl w przedszkolu przed wystapieniem objawow)? Jak bedziemy powtarzac badanie krwi chcialabym...
Źródło: maluchy.pl/forum/index.php?showtopic=46699


Temat: Jak odczytać wyniki analizy krwi
Morfologia krwi i OB ■ WBC (white blood cells) oznaczający białe ciałka krwi (leukocyty) - norma wynosi 4,0-10,0 K/µL. Gdy jest ich więcej, może to świadczyć o stanie zapalnym w organizmie, nowotworach, dnie moczanowej - w ciąży, szczególnie pod koniec, liczba białych krwinek może przekroczyć 10 K/µL ■ RBC (red blood cells) oznaczający czerwone ciałka krwi (erytrocyty) - norma wynosi 4,0-5,0 M/µL ... w ciąży hemoglobina może spaść poniżej 11 g/dl ■ PLT - płytki krwi (trombocyty) - norma wynosi 150-400 K/µL. Mniejsza liczba może świadczyć o zaburzeniach krzepliwości krwi, natomiast większa o przewlekłych zakażeniach lub nawet nowotworach - w ciąży liczba płytek nie powinna ulec zmianie ■ OB (Odczyn Biernackiego lub tzw. opad) - norma: wynik nie powinien przekraczać 20 mm/godz. Gdy jest podwyższony ... w organizmie - określa ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i miażdżycy - we krwi określa się ogólny poziom cholesterolu (norma 200 mg/dl) ● dobry cholesterol HDL (nie powinnien spaść poniżej 46 mg/dl u kobiet oraz 35 mg/dl u mężczyzn ● zły cholesterol LDL (norma do 190 mg/dl ● trójglicerydy (norma do 160 mg/dl) Określenie poziomu cukru we krwi - przydatne przy rozpoznawaniu cukrzycy ... krwi mocznika i kreatyniny ● norma mocznika: 10-50 mg/dl ● norma kreatyniny: 06-1,1 mg/dl Badania kontrolujące funkcje wątroby - wykonuje się, gdy podejrzewane są schorzenia wątroby i dróg żółciowych - o...
Źródło: life-forum.pl/viewtopic.php?t=315


Temat: Interpretacje badań lekarskich
Morfologia - jak ją odczytać Krew składa się z płynnego osocza oraz zawieszonych w nim krwinek. Ich liczbę, rodzaj i wzajemne proporcje ustala się za pomocą podstawowego badania krwi, zwanego w skrócie morfologią. Pozwala to zorientować się w stanie zdrowia pacjenta i wykryć zaburzenia w jego organizmie. Obecnie w większości laboratoriów do analizowania składu krwi używa się aparatów komputerowych. Wynik badania morfologicznego ... pochopnych wniosków, lepiej interpretację wyników zostawić lekarzowi opiekującemu się maluchem. Nie zaszkodzi jednak porównać ich z tym, co piszemy niżej, żeby nie niepokoić się bez potrzeby przed planowaną wizytą. Wirus czy bakteria? Rozmaz krwi (badanie białych krwinek) sprawdza, czy chorobę wywołały wirusy, czy bakterie. Granulocyty (Neut) - ich wysoki poziom wskazuje na infekcję bakteryjną. Limfocyty (Lymph) - podwyższenie ich liczby świadczy zwykle ... bada WBC - krwinki białe, czyli leukocyty. U zdrowego niemowlęcia i małego dziecka liczba leukocytów może się wahać od 8000 do 15 000 w mililitrze krwi. Wyższy poziom leukocytów wskazuje na stan zapalny w organizmie. Niższy - że dziecko przebyło jakąś, najczęściej wirusową, infekcję. Po kilku tygodniach poziom leukocytów powinien wrócić do normy, dlatego lekarz może zalecić powtórne badanie. RBC - krwinki czerwone, czyli erytrocyty. Są głównym składnikiem krwi, przenoszą tlen w organizmie. Powstają i dojrzewają w szpiku kostnym. U zdrowego niemowlęcia i małego dziecka powinno ich być od 3,5 do 5,4 mln/ml krwi. Niższy poziom erytrocytów świadczy o niedokrwistości. Przy biegunce i wymiotach (gdy dziecko niewiele pije) krew gęstnieje - jest w niej więcej krwinek, a mniej osocza. Hgb lub Hb - hemoglobina. ... ilości erytrocytów, a kończą się zapasy z okresu płodowego). Hct - hematokryt. Określa stosunek objętości krwinek czerwonych do objętości pełnej krwi. Norma dla małych dzieci i niemowląt wynosi 30-40 proc. Spadek ... kwasu foliowego, czy witaminy B12. RDW - rozkład objętości krwinek czerwonych. Norma to 11,5-14,5 proc. Podwyższone RDW przemawia za niedokrwistością z braku żelaza. Plt - trombocyty, czyli płytki krwi. Są to najmniejsze komórki krwi, reperujące uszkodzone naczynia - uszczelniają przerwaną ściankę i tworzą skrzep hamujący krwawienie. Powinno ich być 150-300 tys./mm3 krwi. Najczęstszą przyczyną niedoboru płytek i tzw. małopłytkowej skazy krwotocznej są ... np. po krwotoku lub po okresie niedokrwistości. OB - tzw. odczyn Biernackiego. Informuje o szybkości opadania krwinek czerwonych w osoczu. Pobraną krew umieszcza się w cienkiej probówce i zostawia na godzinę...
Źródło: forum.suple.us/viewtopic.php?t=79001